top of page

Staal

IJzer, Staal of Metaal?

 

Het gebruik van ijzer kent een bijzonder lange geschiedenis. Het is een element dat gewonnen wordt uit erts, maar het kan ook letterlijk uit de lucht komen vallen in de vorm van een ijzermeteoriet. IJzer komt in het hele heelal voor en heeft heel veel toepassingen. 

Staal is een legering die bestaat uit ijzer en koolstof. Door het verhitten van ijzer vormt zich koolstof in het materiaal. Wanneer er teveel koolstof blijft zitten wordt het materiaal bros, zoals bijvoorbeeld gietijzer. Bij staal wordt er voor gezorgd dat het percentage koolstof onder de 2% blijft. 

 

Metaal is de overkoepelende naam voor alle ferro- en non ferro metalen.

Verschillende toepassingen

Profielen van staal

Staal wordt in allerlei vormen gemaakt door het koud of warm te walsen. Het materiaal wordt dan over honderden meters 'getrokken' en in een vorm geperst. Bij het koud walsen van staal wordt het gevormd zonder het te verhitten. Afhankelijk van de dikte van het materiaal wordt het ook warm gewalst, het staal wordt dan verhit en in de gewenste vorm getrokken. 

Staal voor constructiebouw

Voor constructie worden vaak wat zwaardere profielen gebruikt. Dit wordt bepaald door een constructeur, afhankelijk van de benodigde draagkracht. De profielen zijn in verschillende maten te krijgen, hoe groter, hoe zwaarder. 

Staal voor lichtere toepassingen

Wanneer we bijvoorbeeld trappen, hekwerken, poorten maken, worden die meestal uit lichter materiaal gemaakt. Dit kunnen spijlen in een hekwerk zijn, een poortframe van kokers, plaatmateriaal of een balustrade uit buis. Deze profielen worden meestal ook gekozen met het oog op het ontwerp. 

HEA.png

HEA

HEB.png

HEB

Hoek.png
Buis.png
Koker.png

BUIS

KOKER

HOEK

UNP.png

UNP

IPE.png

IPE

Staf rond.png

ROND MASSIEF

Staf vierkant.png

VIERKANT MASSIEF

bottom of page